Πηγές μοσχευμάτων

   Μοιραστείτε το    Facebook Twitter Share

Υπάρχουν τρεις πηγές μοσχευμάτων, που περιέχουν τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα που χρειάζονται οι ασθενείς.

Μυελός των οστών: Η λήψη του γίνεται με παρακέντηση από τα οστά της λεκάνης κάτω από γενική ή ραχιαία αναισθησία. Η συλλογή του μοσχεύματος γίνεται σε χειρουργείο από ειδικούς αιματολόγους. Ο μυελός που αφαιρείται αναγεννιέται γρήγορα χωρίς να επηρεάζεται η γενική κατάσταση του δότη. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι ένας ήπιος πόνος στο σημείο της παρακέντησης.

Κύτταρα περιφερικού αίματος: Στον δότη χορηγούνται, λίγες μέρες πριν την συλλογή του μοσχεύματος, ειδικοί αυξητικοί παράγοντες προκειμένου να γίνει υπερπαραγωγή των προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων και η λήψη του μοσχεύματος γίνεται με τρόπο παρόμοιο της αιμοδοσίας (κυτταραφαίρεση).

Μονάδες ομφαλιοπλακουντικού αίματος (Οπ.Α): Γίνεται συλλογή του αίματος από τον ομφάλιο λώρο μετά τον τοκετό, το οποίο φυλάσσεται κατεψυγμένο σε ειδικές τράπεζες, τυποποιείται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μόσχευμα εάν βρεθεί ότι είναι συμβατό με κάποιον ασθενή. Η μεταμόσχευση μπορεί να γίνει με μία ή με 2 μονάδες, αναλόγως του σωματικού βάρους του ασθενούς.  Σε παιδιά συνήθως μία μονάδα είναι αρκετή ενώ σε ενήλικες συνήθως απαιτούνται 2 μονάδες.